SDE

Апостольському Екзархату для українців-греко-католиків у Німеччині виповнилось 50 років

27 вересня 2009
Друк E-mail
Впродовж 18-20 вересня у м. Мюнхені (Німеччина) відбулись святкування з нагоди 50-ї річниці заснування Апостольського Екзархату для українців греко-католиків у Німеччині й Скандинавії. Кульмінацією святкувань стала Архиєрейська Літургія, яка відбулась зранку 20-го вересня за участі Апостольського Нунція в Німеччині, єпископів Римо-католицької та Української Греко-католицької Церкви.З привітальним словом до учасників святкувань звернувся владика Ярослав (Приріз), єпископ-помічник Самбірсько-Дрогобицької єпархії (Повний текст привітального слова). Пригадуючи історичні події, які зумовили розсіяння дітей УГКЦ по цілому світі, владика сягнув початків зародження українських греко-католицьких громад у Німеччині.
Зокрема архиєрей пригадав подію 1927-го року, коли митрополит Андрей Шептицький створив душпастирський деканат у Берліні, яким заопікувався Блаж. Петро Вергун, котрого згодом Апостольська Столиця призначила візитатором для наших вірних у Німеччині. Новим етапом в житті наших громад у Німеччині стало створення Екзархату у 1959 р., коли було призначено візитатором владику Платона Корниляка. Відтак аж по сьогодіншній день архиєреї, які опікуються вірними у Німеччині розвивають душпастирську працю та сприяють поглибленню парохіяльного життя. "Дякую, що зберегли віру своїх батьків. - Звернувся наприкінці до вірних владика Ярослав. -  Це Ваші працьовиті руки на згарищах і руїнах війни творили своє релігійне й національне буття!" Після завершення Святої Літургії владика Ярослав привітав із ювілеєм теперішнього Екзарха у Німеччині владику Петра (Крика), зазначаючи його старання та працю для розвитку духовного життя наших громад.

Історична довідка:

17 квітня 1959 року папа Іван ХХІІІ буллою новопоставленому Екзарху Кир Платону Корниляку повідомив про затвердження такої церковної юридичної структури як Апостольський Екзархат для українців-католиків у Німеччині й Скандинавії. Завдячуючи цьому факту, українці-католики матимуть «свого» єпископа, зможуть поклонятися й молитися Богу «по-своєму» у «своїх» же храмах. Осідком Екзархату призначено столицю Баварії — Мюнхен, де й побудованою буде кафедра «Покрови Пресвятої Богородиці» й «Апостола Андрея Первозванного».  В дузовній опіці екзархії на даний час перебуває близько 50000 вірних, зосереджених навколо 50 парафій і 5 монастирів. 

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори